Z czekolada w kuchni ipla

https://www.grupa-wolff.eu/2017/07/grupa-wolff-autoryzowanym-dystrybutorem-crouse-hinds-gmbh/

Czekolada jest jakimś z najbardziej atrakcyjnych przysmaków. Znajduje różnorakie użycia w kuchni, stosuje się ją w moc możliwościach. W niemal każdym sklepie można zakupić wyroby czekoladowe w przeróżnych postaciach. Modna jest jednocześnie czekolada mleczna jak i trudna. Produkcja czekolady jest procesem dosyć skomplikowanym. Pierwszym rzutem jej przygotowywania jest oczyszczanie ziarna kakaowego z łuski. Następnie ziarno jest poddane obróbce termicznej, podczas której zabiera się je bakterii. Następnym krokiem jest poddanie wyprażonego jądra ziarna tak zwanemu śrutowaniu, czyli prościej mówiąc łamaniu. Śruta jest rozdrabniana, oraz w produkcie tego mechanizmu powstaje miazga kakaowa. Następnie elementy są odpowiednio dozowane, w współzależności z tego który wyrób chce się uzyskać. Miazga jest mielona dalej w ciągu automatycznym. Po przejściu tych procesów jest ona cecha sypką, którą nazywa się prószem. Stanowi on pasowany procesom konszowania. Do prac czekolady niezbędne jest używanie odpowiednich maszyn. Do rozdrabniana masy kakaowej używane są młyny dwu i pięciowalcowe. Do pierwszego etapu realizacji czekolady przyjmuje się maszyn zwanych konszami. Procesy konszowania odbywają się zarówno na gorąco jak także na mokro. Proces konszowania na gorąco jest głównym etapem wytwarzania czekolady. Końcowy etap produkcji przeprowadza się w urządzeniu zwanym temperówką. Obróbka za jego usługą liczy na rozbiciu tłuszczu kakaowego do kryształów o najmniejszych wymiarach. Dzięki temu czekolada uzyskuje właściwe sobie walory smakowe i indywidualny połysk.