Wyposazenie sklepow uzywane

Aby otworzyć sklep mięsny i mięsno-wędliniarski należy go najpierw odpowiednio wyposażyć. Jakie urządzenia, meble oraz wyposażenia są potrzebne w magazynie z owocami mięsnymi?

Przede wszystkim trzeba zakupić chłodnie, zamrażalniki i lodówki, w jakich gromadzi się i poleca produkty mięsne do sprzedaży. Jest sporo rodzajów chłodni, które sprawdzą się w biznesie: lady, regały, szafy i witryny chłodnicze. Ponadto jest z urządzeniami mrożącymi, w których przechowuje się mięso – wśród nich wymienia się witryny, zamrażarki, wyspy czy te szafy mroźnicze. Doskonałym programem, zwłaszcza w mniejszych placówkach, jest kup lodówko-zamrażarek, pełniących funkcję magazynu na ponadprogramową partię towaru.

Dodatkowy towar warto przechowywać nie wyłącznie w składzie, lecz jednocześnie w podręcznej komorze przechowalniczej na sali sprzedaży. Przenosi się ją pod wystawą, dzięki czemu sprawnie można uzupełniać produkt na półkach ekspozycyjnych. Przydatna jest także lada ekspediencka, na której kręci się i pakuje towar. W większych sklepach mięsno-wędliniarskich dodatkowo wskazane jest stanowienie pomieszczenia chłodniczego ze stałą, odpowiednio niską temperaturą, służącego do przechowywania towaru.

Pozostały sprzęt niezbędny w sklepie mięsnym to siła, ostre noże, kloc masarski i tasak oraz krajalnica. Waga powinna wynosić dosyć silny i dostępny wyświetlacz, tak aby zarówno sprzedawca, kiedy i klient mogli widzieć wynik ważenia. Natomiast kloc masarski z tasakiem potrzebny jest do cięcia mięsa z kością. Także jest z nożami do cięcia mięsa, też nie warto na nich żałować. Z serii dobra krajalnica powinna posiadać regulację grubości plastra. Idealnie, jeśli noże do krajalnic przygotowane są z chromowanej stali węglowej lub stali nierdzewnej. Takie noże do krajalnic posłużą wiele lat.

Ponadto potrzebne jest urządzenie się w wilka do mięsa, będącego do prowadzenia mięsa na wymaganie klienta. Choć nie stanowi wtedy niezastąpiony element wyposażenia sklepu. Prócz wymienionych konieczna istnieje też kasa fiskalna, środki dezynfekujące, myjące i owadobójcze, pojemniki do przechowywania towaru i dodatkowe meble sklepowe. Pomocne jest same zainstalowanie klimatyzacji, która potrzebna stanowi w życiu odpowiedniej temperatury w sali sprzedaży – szczególnie latem. Kluczowe jest też oświetlenie, jakie potrafi znacząco poprawić wyniki sprzedaży. Specjalne oświetlenie podkreśla naturalny kolor ciał i wędlin spotykających się na wystaw.