Pakowarka prozniowa domowa

Pakowarki próżniowe mogą być brane również w domach kiedy oraz delikatnych firmach. Umożliwiają zapakowanie pożywienia w taki sposób, aby produkty oddane do użytkowania miały jak największą datę przydatności. Pakowarki próżniowe (nazywane często pakowaczkami) to akcesorium do odsysania powietrza z wnętrza opakowania foliowego i tworzenia jednocześnie szczelnego zgrzewu zamykającego. Każda pakowarka, niezależnie od konstrukcji, wyposażona jest w pompę i listwę zgrzewającą pokrytą teflonem.

Cena takiego urządzenia wynosi około tysiąca złotych. Długość listwy zgrzewającej wynosi około trzydziestu pięciu centymetrów. Urządzenie zazwyczaj posiada dwie funkcje: pakowania i zgrzewania worków i zamykania pojemników próżniowych, korków do butelek, pokryw, za pomocą przystawki. Zalecane jest korzystanie worków ze budową R-vac, E-vac lub grubszych, stosowanie worków gładkich możliwe jest przy folii o grubości min.120 mikronów. Waga urządzenia wynosi prawie czterech kilogramów. Obudowa zbudowana jest z zazwyczaj wysokiej jakości tworzywa sztucznego czy byliśmy nierdzewnej. Średni czas żywotności ma około piętnastu lat. Napięcie sieciowe ma około dwustu trzydziestu V, a moc około czterystu W. Ogólnie wydajność dania stanowi niezwykle wysoka. Obsługa maszyny jest swobodna i dostępna. Możliwość wykonania do tysiąca zgrzewów pod rząd bez przegrzania urządzenia. Przyznaje się ono ponad do profesjonalnego przechowywania części urządzeń, maszyn. Pompa jest zazwyczaj doskonałej jakości łożysko kulkowe. Niektóre urządzenia są też cyfrowy wyświetlacz. Użytkownicy stają często przed pytaniem, czy wybrać pakowarkę komorową czy bezkomorową. W sukcesu zastosowań prywatnych oraz w małych sklepach, przy jednoczesnym pakowaniu kilku - kilkunastu produktów, wybór pakowarki bezkomorowej będzie właściwi. Oraz w przypadku konieczności pakowania produktów o dużym kształcie (np. wędzonych ryb), większą swobodę działania zapewni pakowarka bezkomorowa (brak ograniczeń wielkości - możliwość korzystania folii w rękawie). Jeżeli jest sprawa pakowania kilkudziesięciu produktów dziennie lub wiele (sklepy, kuchnie, firmy cateringowe, zakłady produkcyjne), pakowarka komorowa spowoduje tę pozycję szybciej i właśnie a worki będą znacznie tańsze.