Pakowanie w worki prozniowe

Pakowanie próżniowe choruje na planu zabezpieczenie żywności przed działaniem czynników zewnętrznych, takich jak powietrze, bakterie, czy pleśń, które pobudzają jej uleganie. Służą do tego maszyny do pakowania próżniowego.  Urządzenia tego typu są stosowane przez zakłady przetwórstwa spożywczego, jak także przez gospodarstwa domowe.

Na targu jest mało rodzajów pakowarek próżniowych, które przeżywają inne przeznaczenie. Duże zakłady produkcyjne, lub magazyny żywnościowe, wykorzystują maszyny komorowe, które są dopasowane do pakowania dużych roli żywności. Do tego standardu urządzeń, uzyskuje się różnej grubości woreczki typu PA/PE. Proces pakowania w urządzeniach komorowych, polega na włożeniu opakowanego produktu do pomieszczenia maszyny, gdzie wytwarzana jest próżnia, po czym jest zgrzanie folii i hermetyczna komora, rozwija się samoczynnie. Pakowarki komorowe to piękny zakup, cena może osiągać nawet do kilkunastu tysięcy, a ze powodu na zły koszt opakowań dla nich oddanych, są dostępne w użytkowaniu a dużo bezpieczne. Dla użytku gospodarstw domowych, małej gastronomii, czy niewielkich sklepów poświęcone są pakowarki bezkomorowe. Do takich zgrzewarek poświęcone są worki tzw. moletowane. Są one droższe niż woreczki PA/PE, ale są do pakowania niewielkich partii żywności i kup wyposażenia do pakowania bezkomorowego jest nieporównywalnie niższy, niż pakowaczki komorowej. Poza tym woreczki moletowane, rosną w całości rękawa, a można pakować w nie artykuły o nietypowych kształtach. Proces pakowania stanowi niezwykle prosty, polega na zgrzaniu jednej strony folii, włożeniu produktu, po czym następuje zgrzanie innej części, z jednoczesnym odessaniem powietrza. Zakłady spożywcze wykorzystują również traysealery, które są oddane do próżniowego pakowania materiałów na tackach. Stanowi więc doskonałe wyjście do pakowania mięsa mielonego, wędlin w plasterkach, czy gotowych dań. Tak opakowany towar, wygląda estetycznie, co bez wątpienia, jest długi zysk na aukcja. Dzięki maszynom do pakowania próżniowego, można przechowywać żywność kilkakrotnie dłużej niż zezwalają na ostatnie stare metody.