Pakowanie prozniowe duzych elementow

Pakowarka próżniowa, zwana często pakowaczką, jest urządzeniem, którego zadanie polega na odessaniu powietrza z wnętrza opakowania foliowego produktu (wytworzenie próżni wewnątrz komory) i wykonaniu szczelnego zgrzewu zamykającego. Taki postępowanie pakowania przedłuża czas przechowywania żywności bez konserwantów, umożliwia skuteczne marynowanie mięsa i przestrzega je przed np. zmarzliną.

Ze względu na daleki rodzaj materiałów spożywczych, traktowane są różne pakowaczki. A tak produkty o wielkiej wadze i pewnej konsystencji (mięsa) kierowane są w pakowarkach ze standardowym zamknięciem próżniowym, produkty o minimalnych poziomach i delikatne (chleb, jagody) kierowane są w pakowarkach z ręcznym zamknięciem próżniowym. Pakowanie żywności w pakowarkach ma więcej jakąś ogromną korzyść - wygodne użytkowanie, a zatem siłę i powtarzalność pracy. Najczęściej spotykane pakowarki to urządzenia komorowe - tanie w niskich rozmiarach też jako narzędzia wolnostojące, zaopatrzone w komorę lub komory zamykane hermetyczną pokrywą. Odpowiednie do wiązania ze względu na siła procesu (wprowadzenie do komory woreczka z utworem oraz uruchomienie przyciskiem procesu odsysania powietrza) też możliwość ustawienia parametrów zgrzewania. Łączy się je zazwyczaj w licznych zakładach produkcyjnych spożywczych. Drugim koniec prostym modelem pakowarek są pakowarki bezkomorowe (listwowe) z ssaniem zewnętrznym. Są wówczas urządzenia o minimalnych rozmiarach, w pakowaczce kryje się koniec worka, natomiast produkt pozostaje poza urządzeniem. Pakowarki listwowe wiąże się w polach domowych, niewielkich restauracjach czy małych sklepach, gdzie potrzeby pakowania próżniowego nie są wielkie. Pakowarki przygotowane są z dużej jakości byliśmy nierdzewnej, posiadają elektroniczny panel sterowania, manometr pokazujący stan próżni, każde bez wyjątku są samosmarującą pompę oraz listwę zgrzewającą. W relacje od wartości i modelu pakowarki, listwy zgrzewające mają różne rozmiary, i ostatnie z kolei wchodzi na wybór woreczków, w jakie jest pakowana żywność.