Oplacalnosc produkcji opakowan kartonowych

Jakiś termin temuż w Popularnej Brytanii wyszła na jaw afera połączona z dodawaniem koniny do mielonej wołowiny, co spowodowało wycofywanie podejrzanych produktów mięsnych z asortymentu sieci handlowych w Zachodniej Europie. Niestety, z wieloma podobnymi skandalami przechodzimy do podejmowania niemal na całym kontynencie europejskim. Otóż w Szwajcarii odkryto, iż w biznesach zamiast polędwicy wołowej sprzedawano specjalnie przygotowaną i zabarwioną na czerwono wieprzowinę. Niemcy i ze zgrozą odkryli, iż drogie jajka teoretycznie wynikające z chowów ekologicznych, w działalności pokazały się jajami zniesionymi przez kury klatkowe w fermach Dolnej Saksonii i Meklemburgii.

Opisywane nadużycia połączone z działalnością producentów żywności i hurtowniami wędlin zatrzymują się potwierdzeniem będącego już trendu, wedle którego to cwane oszczędności są receptą na pozyskanie rynku, i jedna jakość mięsa jest tylko sprawą marginalną. Tajemnicą poliszynela jest fakt, iż często używaną metodą w hurtowniach wędlin jest faszerowane przetworów mięsnych solankami podnoszącymi ich objętość. Nastrzykiwarki za pomocą tysięcy igieł pompują w ciało wodę z treściami konserwującymi, wypełniaczami i polifosforami. Zwiększa to opłacalność produkcji przetworów mięsnych, ponieważ solanka stanowi często nawet połowę wagi wędliny, co świadczy, że z kilograma mięsa można otrzymać półtora kilograma wyrobu wędliniarskiego. Należy zwracać opinię na etykiety kupowanych przez nas wędlin i zapobiegać tych, które zostały napompowane chemią.

Wszystko to dzieje się w majestacie prawa, albowiem zamiast przestrzeganych niegdyś receptur i wartości regulujących produkcję wędlin doskonałej klasy, aktualnie praktycznie wszystek produkt mięsopodobny potrafi istnieć legalnie sprzedawany za pośrednictwem hurtowni wędlin. MOM, (czyli tzw. mięso oddzielone mechanicznie) to określenie odpadów mięsnych powstałych po oddzieleniu szkieletu z ciała właściwego. Ścięgna, chrząstki, szpik, tłuszcz, błony, skrzydła, rozdrobnione kości, resztki piór oraz sierści przeciskane są pod ciśnieniem przez separator, zaś uzyskana miazga jest podstawowy wsad najtańszych wyrobów mięsnych. MOM nie zawiera praktycznie żadnych wartości odżywczych, lecz jest wzbogacone przeciwutleniaczami, olejami, emulgatorami, polifosforanami i polepszaczami smaku. Warto więc wydać nieco więcej na sprawdzone produkty doskonałej kondycje zamiast truć organizm...