Maszyna do mielenia miesa i kosci

Wilk do ciała to nic innego jak maszyna, dostarczająca do rozdrobnienia i prowadzenia surowego, gotowanego lub mrożonego mięsa, które proponowane jest dalszej obróbce (produkcji wędlin). Ponieważ urządzenie znajduje wykorzystanie w hotelach, restauracjach, supermarketach, placówkach gastronomicznych oraz zakładach zbiorowego żywienia, gdzie ilość przetwarzanego ciała jest wysoce większa niż w gospodarstwie domowym, wymiary (gardzieli z podajnikiem ślimakowym oraz zestawu tnącego - siatki, szarpak, noże) i parametry (wydajność, średnica sitka, prędkość obrotowa, otwór gardzieli, moc, zasilanie) wilka do ciała muszą płacić zapotrzebowaniom przetwórcy.

Wielki asortyment wilków na rynku pozwala na wybór odpowiedniego dania na potrzeby placówki, dzięki ostatniemu moment na rozpoczęcie potraw ulega skróceniu (rozdrabnianie kilkanaście kilogramów na chwilę) zaś nie wymaga ogromnego wydatku wysiłku fizycznego. Wilki mają formę prostą, elementy można łatwo zdemontować, co dużo ułatwia obsługę, proces czyszczenia i utrzymanie czystości, przychodzi na poprawę warunków higienicznych. Wykonanie dania ze zwykli nierdzewnej lub stopów aluminium, doskonała wartość wykonania decyduje o wysokiej moce maszyny. Jak wszystkie urządzenia używane w sektorze spożywczym, wilki muszą spełniać warunki CE zaufania i higieny pracy. Działanie wilka - mięso do rozdrobnienia składa się do gardzieli, następnie po dociśnięciu np. polipropylenowym tłoczkiem zostaje przetłoczone do ślimaka roboczego, a stamtąd do zespołu tnącego. Zespół tnący wtłacza mięso w oczka siatki, a wtedy ścinana za pomocą osadzonych noży. Mięso po rozdrobnieniu jest mylone z farszami, następnie pakowane w osłonki lub opakowania próżniowe i zdobywane dalszym procesom obróbki, w relacji od rodzaju końcowego produktu - wędliny czy surowe mięso pakowane próżniowo. W współzależności od rodzaju mięsa podaje się siatki o innej średnicy oczek oraz noży. Wilki można wyposażyć w inne akcesoria, które umożliwią np. nadziewanie kiełbas, szatkowanie warzyw i sera. To znane urządzenie, widoczne w swoich cenach, wprowadzane w pozycjach gastronomicznych, gdzie produkcja wędlin lub potraw mięsnych nie istnieje na taką różnicę kiedy w długich zakładach produkcyjnych, jest gwarantem produktów zdrowszych, nie zawierających konserwantów również kolejnych ulepszaczy.