Lokal gastronomiczny wymogi

Każdy dom gastronomiczny wcześnie czy później stoi przed wyzwaniem przyrządzenia porcji mięsa dla ogromniejszej kwot ludzi. Przy czym porcje winnym być dodatkowe takie jedne i wyprodukowane w jak najszybszym okresie aby uniknąć strat smaku płynących z długiego przechowywania.

http://erp.polkas.pl/nowego-comarch-erp-xt/Co nowego w Comarch ERP XT? | Systemy ERP | POLKAS

Na wesele nowoczesna technologia rozwiązała ten problem oferując kucharzom możliwość mechanicznej obróbki mięsa. Umieszczone w noże nacinając mięso dodają jego soczystość bez strat pulchności spowodowanej tradycyjnym rozbijaniem. Pozwalają jeszcze na uniknięcie rozbryzgiwania się płynów co przekłada się na podwyższenie poziomu higieny w stanowisku książce. Na rynku wyróżniamy dwa rodzaje kotleciarek, dzielące się przede wszystkim napędem, mocą przerobową oraz dostępnymi funkcjami. Koszt poszczególnych modeli zależy zwykle od użytych materiałów, producenta i wdrożonych w nich rozwiązań. Kotleciarka ręczna to swoje urządzenie przeznaczone przede każdym do użytku swego i delikatnej gastronomii. Siłę napędową stanowią mięśnie użytkownika, którymi za pomocą korby przepuszcza składniki przez maszynę. Niewątpliwą zaletą tego gatunku akcesoriów jest niska ilość zajmowanego miejsca, jednak z powodu dość dużej (od około 800 do 10 tys. zł) ceny mogą robić się nieopłacalne dla własnych użytkowników. Decyzją jest znacząco niższa moc produkcyjna w porównaniu z określoną niżej kotleciarką elektryczną. Kotleciarka elektryczna to organizacja dedykowana przede każdym dla lokali gastronomicznych. W przeciwieństwie do kotleciarki ręcznej wałki z ostrzami obracane są za pomocą silnika. Dzięki wyłączeniu obracania korbą i ograniczeniu roli człowieka do faszerowania mięsa znacznie zwiększa moc przerobową. Jedynym ograniczeniem ujawnia się być umiejętność operatora (do nawet 400 kotletów na godzinę). Ten typ urządzenia zajmuje coś więcej mieszkania niż ręczny odpowiednik oraz wielka wartość (z ok. 2,5 tys do nawet kilkunastu tys.zł) jest znaną przeszkodą do używania jej w warunkach domowych.