Kasa fiskalna gniezno

Zgodnie z uprawnieniem do tyłu roku 2014 podmiot, którego sprzedaż na sytuację osób fizycznych nieprowadzących działalności gospodarczej i rolników ryczałtowych nie przekraczała 20.000 zł rocznie, nie był odpowiedzialny do ewidencjonowania sprzedaży na kasach rejestrujących. Jak zmieniły się te przepisy? Czy kasa finansowa w pozycjach gastronomicznych jest aktywna?

http://www.polkas.pl/Pl/produkt/program-gastro-szef/

Z roku 2015 powyższe przepisy przestały mieć wykorzystanie do kobiet budzących się prowadzeniem małych barów, lokali z przygotowywaną żywnością oraz budek z „fast foodami”. W treść obowiązujących przepisów prawa tegoż nie kieruje się również wobec podmiotów świadczących usługi połączone z utrzymaniem w stacjonarnych placówkach gastronomicznych. Chodzi tutaj więcej o te, które mówią swoje usługi sezonowo. Podobna sytuacja istnieje w wypadku podmiotów zajmujących się przygotowywaniem żywności dla zewnętrznych użytkowników. W układu ze koleją przepisów w 2015 roku, na doba dzisiejszy wszyscy podatnicy trudniący się usługami gastronomicznymi są bezwzględnie zobowiązani do użytkowania kasy fiskalnej przy sprzedaży. W owej form nie ma miejsca wielkość lokalu, czy jest to absolutna restauracja, albo same mały bar, czy pracuje sezonowo czy cały rok. Mówienia nie ma i wysokość osiąganego wpływu. Na uwadze należy pamiętać fakt, że ustawodawca pomyślał o okresie na wprowadzenie takich kas w branży gastronomicznej. Stąd też kasę rejestrującą w terenu gastronomicznym powinien było zawrzeć najpóźniej przed dniem 1 marca 2015 roku. Do tego dnia kasa wymagała być teraz zafiskalizowana, zaprogramowana, zdolna do pracy, a i zgłoszona do urzędu skarbowego.  Kasa powinna również pamiętać zainstalowane oprogramowanie dla gastronomii, z dalekimi stawkami VAT dla materiałów z pozostałych kategorii.  Był to główny warunek do użycia z 90% ulgi na zakup kasy rejestrującej.

W sukcesu oferowania usług gastronomicznych, jeśli do 31 grudnia 2014 roku podatnik nie przekroczył limitu obrotów (20 000 zł), kasę fiskalną musiał wprowadzić najpóźniej w własnej pracę 1 marca 2015 roku. Jednak, gdy podatnik prowadzący małą gastronomię przekroczył limit obrotów do zwolnienia z kasy fiskalnej przed 1 stycznia 2015 roku, lecz nie w grudniu dopiero w listopadzie, to kasę fiskalną musiał wkroczyć do 1 lutego 2015 roku. Na wycieczkę zasługuje także fakt obowiązku stosowania kas fiskalnych dla lokali gastronomicznych otwartych po 1 stycznia 2015 roku. Teraz w obecnych terenach kasę rejestrującą należy wpisać w toku 2 miesięcy mając od końca miesiąca, w którym stała stworzona pierwsza pomoc gastronomiczna.