Drukarka fiskalna sieciowa

Jeżeli prowadzisz restaurację, bar, kawiarnię albo fast-food z zapiekankami niniejszy towar jest dla Ciebie. Od 2015 roku każda osoba postępująca w Polsce punkt gastronomiczny, również tzw. "małej gastronomii" ma cel rejestrowania sprzedaży poprzez kasę fiskalną niezależnie od wysokości swoich obrotów.

W realizacji w lokalach gastronomicznych możemy spotkać dwa główne typy urządzeń: kasę fiskalną, czyli urządzenie działające samodzielnie oraz drukarkę fiskalną, którą należy podłączyć do komputera z aplikacją sprzedażową, gdyż nie posiada ona nawet własnej klawiatury. To kolejne rozwiązanie stosowane istnieje w znaczących restauracjach czy sieciach szybkiej obsługi. Małe lokale zwykle nie są programów komputerowych do obsługi klientów przy poszczególnych stolikach. Kasa fiskalna dla gastronomii powinna być kilka podstawowych cech, odróżniających ją z zwykłej kasy fiskalnej i usprawniających pracę kelnerom lub gospodarzom, takich jak: podwyższona wytrzymałość na zalanie i zabrudzenie, wytrzymały akumulator, szybką wymianę papieru, intuicyjną i rzetelną obsługę czy szybki wydruk paragonu, dla klienta jaki z niecierpliwością czeka przy stoliku na własne zdanie. Dodatkowym argumentem istnieje możliwość zapisu elektronicznej kopii paragonu, zezwalająca na zapisywanie wydruków np. na umowie pamięci, co sprzyja ich przechowywanie przez wymagane przepisami 5 lat. Kasa fiskalna dla gastronomii powinna pamiętać dobre wymiary, idące na jej bliskie przebywanie na ladzie czy przy stołach oraz przenoszenie po całym lokalu, a też świeży i łatwy design. Oprogramowanie gastronomiczne pozwala na określone monitorowanie sprzedaży i długie rozliczanie kelnerów. Zakup kasy fiskalnej ma dla wielu rozpoczynających działalność drink z liczniejszych wydatków, zatem warto dodać, że przy spełnieniu kilku warunków można uzyskać na ten kierunek ulgę, sięgającą nawet 90% ceny kasy. Warto również odpowiednio wcześniej rozejrzeć się za kasą dla gastronomii, żebym mieć okazja jej przetestowania oraz szkolenia gości z reguł jej użytkowania i pomocy z pomysłami do obsługi punktów restauracyjnych.